אם התחלתם לגלות את עולם סכיני מטבח היפניות, אולי נתקלתם בשם "דבה". סכין הדבה היא סכין מסורתית שמשמשת לפילוט דגים ופירות ים, ונמצאת בשימוש נרחב בשל כמות ואיכות פירות הים והדגים הנאכלים ביפן. המילה "דבה" מתורגמת ל"סכין פריסה מחודדת".
העיצוב של סכין פילוט דבה שונה במידה ניכרת מסכינים האחרות, בעיקר בשל עובי הלהב. הביטוי "תנו לסכין לעשות את רוב העבודה" מדויק מאוד במקרה של הדבה, משקל הלהב מקל מאוד על פירוק הדג. בזכות הקצה העדין במקצת, ובזכות הלהב המושחז בצד אחד בלבד, היא פשוט אידיאלית לפירוק ופילוט דגים שלמים לחלקים שונים.
עיצוב ונתונים של סכין פילוט דגים דבה
סכין הדבה ידועה בעיקר בעובי ובמשקל הלהב. גודלם של סכינים אלו יכול לנוע בין 80 מ"מ ל-300 מ"מ, לרוב, סכין הדבה תהיה בעלת ידית עץ בסגנון יפני מסורתי, העשויה בדרך כלל מעץ מגנוליה. פרופיל הקצה מעוקל קלות, בדומה לגיוטו (סכין שף), מה שהופך את החיתוך לנוח במיוחד.
ממה עשויה סכין הפילוט – דבה
סכינים אלה נועדו להיות חיות עבודה, ולכן הן מגיעות במגוון של איכויות וגדלים. הן עשויות להיות עשויות ממגוון גדול של פלדות, בדר"כ פלדות פחמן.
כיצד משתמשים בסכין פילוט דגים דבה
סכין דבה נועדה לפירוק דגים, עוף או בשר שבהם עשויות להיות עצמות קטנות או גידים שצריך לנקות. סכין דבה נחשבת לסכין פילוט דגים טובה ביותר. בעוד שסכין הדבה חותכת בצורה יפה דרך עצמות הדג, ניתן להשתמש בה גם כדי לפרק סחוסים קטנים ורכים אחרים כמו אלה של עוף.
חשוב מאוד: סכין הדבה אינה נועדה לשבור עצמות בקר או מזון קפוא!
תחזוקה וטיפול
לאחר השימוש, חשוב לשטוף את הסכין במים וסבון ולייבש אותה היטב. אנו ממליצים לשטוף את הסכין אך ורק ידנית לאחר השימוש. יש לאחסן את הסכין בבלוק, מתלה סכינים מגנטי או במגן ייעודי, מוגנת מפני גורמים שונים העלולים לפגוע בלהב.
אנו ממליצים גם להשחיז את הסכין באמצעות אבן משחזת בעת הצורך כדי לשמור על הכלי שלכם במצב מושלם.